Φαγητό που ξυπνά μνήμες από Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Μπορεί πλέον τα ωράρια εργασίας να μην επιτρέπουν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, αλλά οι γεύσεις έρχονται να μας τις θυμήσουν.
ΥΛΙΚΑ
Για το κρέας
1kg ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ (ΣΠΑΛΑ Ή ΛΑΙΜΟ κατά προτίμηση) ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ 200gr
1 ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
2 ΩΡΙΜΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΙΦΤΗ
2 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ
2 ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΡΟΤΑ ΣΕ ΡΟΔΕΛΕΣ 1cm
5 ΚΟΚΚΟΥΣ ΜΠΑΧΑΡΙ
1 ΞΥΛΟ ΚΑΝΕΛΑΣ
1/2 ΚΟΥΤΑΛΙ ΓΛΥΚΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ (προαιρετικά)
1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΓΛΥΚΟΥ ΠΕΛΤΕ
200ml ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
200ml ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
30gr ΑΛΕΥΡΙ
150ml ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
1lt ΝΕΡΟ
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ
Για το ρύζι
2 ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ ΤΣΑΓΙΟΥ ΡΥΖΙ ΚΙΤΡΙΝΟ
4 ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ ΤΣΑΓΙΟΥ ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ
60ml ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΑΛΑΤΙ - ΠΙΠΕΡΙ
1 ΦΥΛΛΟ ΔΑΦΝΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κρέας
- Σε πλατιά κατσαρόλα σωτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο, μόλις πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Εν συνεχεία, στο λάδι που σωτάραμε το κρέας ρίχνουμε το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδο, σωτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον πελτέ.
- Σωτάρουμε και τον πελτέ, τοποθετούμε ξανά μέσα το κρέας και πασπαλίζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε έως ότου "χαθεί" το αλεύρι και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού προσθέτουμε το νερό, τους κόκκους μπαχάρι, την κανέλα, αλατοπιπερώνουμε και όταν πάρει την πρώτη βράση μειώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και βράζουμε για 100΄-120΄.
- 20΄-25΄πρίν να είναι έτοιμο προσθέτουμε τα καρότα.
- Αφού σβήσουμε το φαγητό μας προσθέτουμε, εαν θέλουμε και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε αλαφρώς.
Για το ρύζι
- Σε μια κατσαρόλα (προτείνεται ψηλή) βαζουμε το ρύζι με το ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία και σωτάρουμε για 2' λεπτά.
- Μόλις έχει πάρει το ρύζι μας καστανό χρώμα προσθέτουμε το καυτό νερό, με προσοχή και ανακατέβουμε.
- Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι κατά προτίμηση και το φύλλο δάφνης.
- Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτια και βράζουμε για 12' - 15', ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να σωθεί το νερό.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία..!