ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ



Υπάρχει κάτι καλύτερο από ζεστό σπιτικό ψωμί;; Συνταγή για μεγάλες βούτες και πολλά ''ψωμάκια''.
ΥΛΙΚΑ
600gr ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
400ml ΝΕΡΟ ΧΛΙΑΡΟ
50ml ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
12gr ΜΑΓΙΑ ΞΗΡΗ
12gr ΑΛΑΤΙ
50gr ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.  Ανακατεύουμε το αλεύρι,  τη μαγιά και το αλάτι πολύ καλά.
2.  Δημιουργούμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό.
3.  Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι η ζύμη να γίνει κολώδες.
4. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο ή μέσα στο φούρνο με το λαμπάκι ανοιχτό για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
5.  Σε αυτό το σημείο αλευρώνουμε ελαφρά έναν πάγκο και τοποθετούμε τη ζύμη.
6.  Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια κατά πλάτος και κάνουμε 3 διπλώματα τυλίγωντας την ζύμη σε φάκελο και μεταφέρουμε τη ζύμη πάλι πίσω στο μπόλ.
7.  Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 30 λεπτά.
8.  Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και δημηουργούμε 2 μπάλες πλάθοντας το ζυμάρι με το χέρι.
9.  Αλευρώνουμε ελαφρώς 2 πιάτα, τοποθετούμε τις μπάλες με την καλή πλευρά προς τα κάτω, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και ξεκουράζουμε τα ζυμάρια για ακόμα 20 λεπτά.
10.               Τοποθετούμε τα ζυμάρια σε μια γάστρα και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλοίφουμε την επιφάνεια με νερό.
11.               Χαράζουμε το ψωμί σε ότι σχήμα θέλουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
12.              Ψήνουμε με σκεπασμένο καπάκι στους 200 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
13.               Αφήνουμε 30 λεπτά το ψωμί πριν το κόψουμε να ξεκουραστεί.


Καλή επιτυχία!!!!!

TIPS