ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ


Αν είσαι λάτρης των σιροπιαστών γλυκών σίγουρα το γαλακτομπούρεκο κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις σου. Πόσες φορές έχεις πει: "Να είχαμε ένα κομμάτι τώρα". Ίσως είναι πιο εύκολο να το φτιάξεις από όσο νομίζεις.


ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα

1.5lt ΓΑΛΑ ΠΛΗΡΕΣ

1 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΣΑΓΙΟΥ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΨΙΛΟ

1 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΣΑΓΙΟΥ ΖΑΧΑΡΗ

3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΣΟΥΠΑΣ ΒΟΥΤΥΡΟ (ΑΓΕΛΑΔΟΣ)

6 ΑΥΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΚΑΙ 2 ΚΡΟΚΟΥΣ

2 ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ Ή 1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΒΑΝΙΛΕΤΑ

50ml ΚΟΝΙΑΚ

ΧΥΜΟ ΚΑΙ ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 1 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)

1/2 ΚΙΛΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

150 γρ ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ


Για το σιρόπι

3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟΥ ΖΑΧΑΡΗ

3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟΥ ΝΕΡΟ

100γρ ΜΕΛΙ

ΦΛΟΥΔΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα
  1. Σε μια κατσαρόλα με μεγάλη διάμετρο τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός των αυγών.
  2.  Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το συρμα (αυγογδάρτης) μέχρις ότου αρχίσει να πήζει το μείγμα και να κοχλάζει.
  3.  Αφαιρούμε απο τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει,  χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας πολύ καλά.
  4. Τοποθετούμε και πάλι στη φωτιά μέχρι να κοχλάσει ξανά, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα. Η κρέμα μας είναι έτοιμη.
  5. Λιώνουμε το βούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι σε πολυ χαμηλή φωτιά.
  6. Στη συνέχεια, σε ταψί 36εκ απλώνουμε τα φύλλα κρούστας αλείφωντας τα ένα ένα με βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Προσπαθούμε να τοποθετήσουμε τα φύλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να κλείσουν μέσα τους την κρέμα.
  7. Ρίχνουμε την κρέμα και κλείνουμε με 2-3 φύλλα ακόμα.
  8. Χαράζουμε το γλυκό χωρίς να κόψουμε και τα κάτω φύλλα, βρέχουμε με σταγόνες νερό την επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 165-170⁰C για 90' στον αέρα.
Για το σιρόπι
  1.  Σε κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10΄.
  2. Προσθέτουμε το μέλι, αφοιρούμε τις φλούδες και συνεχίζουμε το βρασμό για άλλα 5΄.
Σύνθεση

Αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι και σιροπιάζουμε το γλυκό μας αμέσως μόλις βγεί από τον φούρνο.


Καλή επιτυχία..!