Όταν φτιάχνω πίτες θυμάμαι τα αρώματα από το σπίτι της γιαγιάς που ετοίμαζε από νωρίς τέτοιες υπέροχες λιχουδιές για τα εγγόνια...
ΥΛΙΚΑ
1/2 ΠΑΚΕΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ (Ή 1 ΠΑΚΕΤΟ ΦΥΛΛΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ)
0,5kg ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟ
250gr ΜΥΡΩΝΙΑ & ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ
1 ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
3 ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ
1 ΠΡΑΣΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
1/2 ΜΑΤΣΑΚΙ ΑΝΗΘΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
300gr ΦΕΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ
2 ΑΥΓΑ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
200ml ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΛΙΓΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ (Προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε πολύ καλά τα χορταρικά μας και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα 100ml ελαιόλαδο και σε υψηλή θερμοκρασία σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.
- Στη συνέχεια πρσθέτουμε το σπανάκι χοντροκομμένο να μαραθεί κι αυτό και να βγάλει τα υγρά του.
- Προσθέτουμε και τα μυρώνια με τις καυκαλήθρες και μόλις εξατμιστούν τα υγρά σβήνουμε με το κρασί.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την φέτα, τον άνηθο, τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση και ανακατεύουμε καλά.
- Αν το μίγμα μας είναι ελαφρώς υγρό πρσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι.
- Σε λαδωμένο ταψί 38εκ στρώνουμε 4 φύλλα περιμετρικά λαδώνοντας το κάθε φύλλο με ένα πινέλο και αφήνοντας να εξέχουν κατά το ήμιση από το ταψί.
- Στρώνουμε άλλο ένα φύλλο στο κέντρο, ρίχνουμε το μίγμα μας, κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν λαδώνοντας πάντα και στρώνουμε άλλα 2 φύλλα από πάνω.
- Χαράζουμε την πίτα μας, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰C για 45΄-50΄.