ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ


Όταν φτιάχνω πίτες θυμάμαι τα αρώματα από το σπίτι της γιαγιάς που ετοίμαζε από νωρίς τέτοιες υπέροχες λιχουδιές για τα εγγόνια... 


ΥΛΙΚΑ

 1/2 ΠΑΚΕΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ (Ή 1 ΠΑΚΕΤΟ ΦΥΛΛΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ)

0,5kg ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟ

250gr ΜΥΡΩΝΙΑ & ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ

1 ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ

3 ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ

1 ΠΡΑΣΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ

1/2 ΜΑΤΣΑΚΙ ΑΝΗΘΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ

300gr ΦΕΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ

2 ΑΥΓΑ

1 ΠΟΤΗΡΙ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

200ml ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΛΙΓΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ (Προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα χορταρικά μας και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  2. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα 100ml ελαιόλαδο και σε υψηλή θερμοκρασία σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.
  3. Στη συνέχεια πρσθέτουμε το σπανάκι χοντροκομμένο να μαραθεί κι αυτό και να βγάλει τα υγρά του.
  4. Προσθέτουμε και τα μυρώνια με τις καυκαλήθρες και μόλις εξατμιστούν τα υγρά σβήνουμε με το κρασί.
  5. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την φέτα, τον άνηθο, τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση και ανακατεύουμε καλά.
  6. Αν το μίγμα μας είναι ελαφρώς υγρό πρσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι.
  7. Σε λαδωμένο ταψί 38εκ στρώνουμε 4 φύλλα περιμετρικά λαδώνοντας το κάθε φύλλο με ένα πινέλο και αφήνοντας να εξέχουν κατά το ήμιση από το ταψί. 
  8. Στρώνουμε άλλο ένα φύλλο στο κέντρο, ρίχνουμε το μίγμα μας, κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν λαδώνοντας πάντα και στρώνουμε άλλα 2 φύλλα από πάνω.
  9. Χαράζουμε την πίτα μας, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰C για 45΄-50΄.